Flow u sportu

Što je Flow?

Flow je stanje tijeka, kada sportaš ima kompletnu posvećenost igri, fokus i osjeća iznimnu ugodu.

Svi smo barem jedanput vidjeli kako pojedini sportaši imaju iznimnu izvedbu i daju najbolje od sebe. Vrlo vjerojatno su bili u flow-u te im je to stanje pomoglo da ostvare tako izniman rezultat. Kada je sportaš u flow-u ima mirnoću, prepušta se intuiciji i iz tog stanja ostvaruje pobjedu.

U svjetskom nogometu puno je nogometaša koji treniraju mindfulness. Jedan od njih je i Cristiano Ronaldo, najpoznatiji igrač današnjice. Ronaldo: "Probao sam meditaciju i stvarno djeluje. Smiruje i donosi mi puno mira. Meditiram gotovo svaki dan."

Mindfulness

Jedan od načina kako sportaš ostvaruje balans je mindfulness. Mindfulness je stanje usmjerene pozornosti na sadašnji trenutak, a ostvaruje se različitim praksama i meditacijama.
Flow

Flow u timu se ostvaruje kada trener sportašima postavlja ciljeve koji su u zoni motivacije. Zona motivacije je kada su izazovi i vještine u balansu.

Kada su izazovi veći od cilja, kod sportaša i tima, dolazi do tjeskobe. Naprotiv, kada su vještine veće od izazova dolazi do dosade. Just Flow program zna kako ostvariti taj balans.